Aromatherapie voor Katten

Wellicht hebben jullie het al gehoord, maar ik ben onlangs begonnen met het gebruik van essentiële oliën in mijn salon. Mijn motivatie? Ik geloof dat deze oliën kunnen helpen om de scherpe randjes van agressief gedrag weg te nemen en stress bij katten te verminderen. Voor mij is elke vermindering van stress een grote overwinning, omdat het de ervaring voor de kat aangenamer maakt.

Hoe Werken Essentiële Oliën?

Essentiële oliën hebben invloed op de limbische hersenen, het emotionele brein. Zodra de geur wordt opgenomen door de neus en langs de geurzenuw gaat, bereikt deze de limbische hersenen. Hier, in de amygdala, worden emoties en gevoelens verwerkt, en het overlevingssysteem wordt bepaald. Emoties die in bepaalde situaties worden ervaren, worden hier opgeslagen, waardoor ze opnieuw kunnen worden beleefd bij vergelijkbare situaties.

Onderzoek toont aan dat dit deel van de hersenen zeer actief is in stressvolle, beangstigende en weerzinwekkende situaties, zoals stress en angst bij katten.

Een overactieve amygdala kan je met aromatherapie weer in balans brengen.

Aromatherapie in Balans

Aromatherapie kan de amygdala ondersteunen en helpen om emoties in balans te brengen.
Maar waarom werkt aromatherapie eigenlijk?

Dieren, inclusief katten, ervaren alleen primaire emoties zoals angst, verdriet, boosheid en blijdschap. In tegenstelling tot mensen hebben ze geen secundaire emoties zoals jaloezie of frustratie. Essentiële oliën, afkomstig van planten en kruiden, kunnen hun effect hebben op deze primaire emoties.

In winkelcentra wordt het ook vaak gebruikt om ons koop gedrag te beïnvloeden. Loopt maar eens door de Bijenkorf over de parfum afdeling, of de bakkers afdeling bij de Albert Heijn. Dit heeft hetzelfde soort effect.

Veiligheid voor Katten

Een veelgestelde vraag is of aromatherapie veilig is voor katten. Katten missen het enzym glu-cu-ronyl-transferase, dat andere diersoorten in staat stelt bepaalde stoffen in essentiële oliën af te breken en uit te scheiden. Bij correct gebruik, zoals het verdunnen van 1 tot 3 druppels in een diffuser, is het risico op gezondheidsklachten minimaal. Kwalitatieve oliën bevatten zo weinig van deze stoffen dat ze geen schade veroorzaken.

Aromatisch gebruik heeft de voorkeur, ik breng geen olie op de kat zelf aan.
Het gebruik van de essentiële olieën gaat in overleg met een gediplomeerd aromatherapeut.

Onthoud, de gezondheid en welzijn van de katten staan altijd voorop, en ik neem de grootste zorg in het gebruik van essentiële oliën om een kalme en aangename omgeving te creëren.

woensdag 17 januari 2024, 10:52 Natasja Hekman