Vachtverzorging van je kat: Wintertips om Klitvrij te Blijven! ❄️🐾

Het is december, de verwarming draait op volle toeren, en onze katten hebben al een flinke wintervacht gekweekt. Heerlijk warm, maar de droge lucht, warme dekens, en gezellige verwarming kunnen helaas ook negatieve gevolgen hebben voor de vacht van onze geliefde viervoeters. Hier zijn enkele wintertips om je kat klitvrij te houden!

 • Tip 1: Luchtvochtigheid
  Kattenvachten floreren het beste bij een luchtvochtigheid van ongeveer 50-55%. In de winter, vooral met de verwarming aan, kan de luchtvochtigheid in huis echter flink dalen. Droge lucht maakt de vacht statisch en vatbaarder voor klitten. Overweeg een luchtbevochtiger aan te schaffen of hang bakjes water aan de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen. Meten is weten, dus houd de luchtvochtigheid goed in de gaten!

 • Tip 2: Wees voorzichtig met het gebruik van fleecedekentjes
  Hoewel katten dol zijn op zachte fleecedekentjes, kan het materiaal ervoor zorgen dat hun vacht nog statischer wordt en klit. Merk je dat je kat snel klitten ontwikkelt? Probeer dan dekentjes van andere materialen.

 • Tip 3: Statische vacht? Gebruik een pipetje Allerderm
  Als het lastig is om de luchtvochtigheid hoog genoeg te krijgen, kunnen pipetjes Allerderm helpen. Deze bevatten natuurlijke oliën die de statische vacht van je kat verminderen. Een handige oplossing voor de droge wintermaanden.

 • Tip 4: Blijf de vacht goed doorvoelen
  Dagelijks je kat even controleren op klitten is cruciaal. Kleine klitten kun je vaak nog zelf uitpluizen, maar als ze groter worden, wordt dat lastiger. Neem contact op met een trimmer als je merkt dat de klitten te groot worden. Let op bij katten die graag in nat gras liggen of in de sneeuw spelen; natte vachten klitten ook snel! 🌨️🐱

Zorg goed voor de vacht van je kat deze winter, en geniet samen van een knusse en klitvrije tijd! 💙

maandag 20 november 2023, 15:12 Natasja Hekman