Vachtverzorging van je kat: Wintertips om Klitvrij te Blijven! ❄️🐾

Het is december, de verwarming draait op volle toeren, en onze katten hebben al een flinke wintervacht gekweekt. Heerlijk warm, maar de droge lucht, warme dekens, en gezellige verwarming kunnen helaas ook negatieve gevolgen hebben voor de vacht van onze geliefde viervoeters. Hier zijn enkele wintertips om je kat klitvrij te houden!

 • Tip 1: Luchtvochtigheid
  Kattenvachten floreren het beste bij een luchtvochtigheid van ongeveer 50-55%. In de winter, vooral met de verwarming aan, kan de luchtvochtigheid in huis echter flink dalen. Droge lucht maakt de vacht statisch en vatbaarder voor klitten. Overweeg een luchtbevochtiger aan te schaffen of hang bakjes water aan de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen. Meten is weten, dus houd de luchtvochtigheid goed in de gaten!

 • Tip 2: Wees voorzichtig met het gebruik van fleecedekentjes
  Hoewel katten dol zijn op zachte fleecedekentjes, kan het materiaal ervoor zorgen dat hun vacht nog statischer wordt en klit. Merk je dat je kat snel klitten ontwikkelt? Probeer dan dekentjes van andere materialen.

 • Tip 3: Statische vacht? Gebruik een pipetje Allerderm
  Als het lastig is om de luchtvochtigheid hoog genoeg te krijgen, kunnen pipetjes Allerderm helpen. Deze bevatten natuurlijke oliën die de statische vacht van je kat verminderen. Een handige oplossing voor de droge wintermaanden.

 • Tip 4: Blijf de vacht goed doorvoelen
  Dagelijks je kat even controleren op klitten is cruciaal. Kleine klitten kun je vaak nog zelf uitpluizen, maar als ze groter worden, wordt dat lastiger. Neem contact op met een trimmer als je merkt dat de klitten te groot worden. Let op bij katten die graag in nat gras liggen of in de sneeuw spelen; natte vachten klitten ook snel! 🌨️🐱

Zorg goed voor de vacht van je kat deze winter, en geniet samen van een knusse en klitvrije tijd! 💙

maandag 20 november 2023, 15:12 Natasja Hekman

Trots moment: Gekwalificeerd met het Kattentrimkeurmerk!

Vanaf december mag ik officieel het Kattentrimkeurmerk dragen! Dit betekent niet alleen veel voor mij persoonlijk, maar het weerspiegelt ook mijn toewijding aan het welzijn van katten en mijn passie voor kattentrimmen. Het is een erkenning van mijn inzet en toont aan dat ik mij houd aan strikte normen om ervoor te zorgen dat jouw kat de best mogelijke verzorging krijgt. In dit blog wil ik graag delen wat dit keurmerk precies inhoudt en waarom het zo belangrijk voor mij is.

Het Kattentrimkeurmerk:

Het Kattentrimkeurmerk is niet zomaar een label; het is een kwaliteitskeurmerk dat staat voor katvriendelijk en vachtvriendelijk werken. Ik ben geïnspireerd geraakt door mijn stage bij Trimsalon Neko, die ook dit keurmerk draagt. Het was direct duidelijk voor mij dat ik deze standaard wilde handhaven in mijn eigen trimsalon.

Voorwaarden voor het keurmerk:

Om het Kattentrimkeurmerk te verkrijgen, ben ik onderworpen aan een strenge screening. Hier zijn enkele van de belangrijkste voorwaarden waaraan ik voldoe:

 • Vachtbesparend en respectvol werken: Mijn benadering is gebaseerd op het behoud van de vacht met respect voor de huid van de kat.

 • Geen gebruik van dwangmiddelen: In mijn trimsalon maak ik geen gebruik van waskooien of andere dwangmiddelen. Het welzijn van de kat staat voorop.

 • Plukken en ontwollen doe ik niet. Scheren alleen indien nodig: Ik scheer katten alleen wanneer dat strikt noodzakelijk is, en altijd met het oog op het behoud van de vacht.

 • Advies over vachtverzorging: Tijdens een trimbehandeling ontvang je niet alleen een professionele verzorging, maar ook advies over de beste manier om de vacht van jouw kat te onderhouden.

 • Katvriendelijke benadering: Ik gebruik geen dwangmiddelen en hanteer een katvriendelijke aanpak om stress tot een minimum te beperken.

 • Opleiding en workshops: Ik heb mijzelf bijgeschoold en workshops gevolgd om mijn kennis op het gebied van kat- en vachtvriendelijke technieken te vergroten.

Conclusie:

Het behalen van het Kattentrimkeurmerk is voor mij niet alleen een persoonlijke prestatie, maar vooral een belofte aan mijn klanten en hun katten. Het staat voor de hoogste normen van zorg en toewijding, en ik ben vastbesloten om deze standaard te handhaven in elke trimbehandeling die ik uitvoer.

Ben je op zoek naar een kattentrimmer die werkt volgens de hoogste normen van kat- en vachtvriendelijkheid? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Wil je meer weten over het keumerk zie ook: KattenTrimKeurmerk

maandag 20 november 2023, 12:25 Natasja Hekman

Gediplomeerd Kattentrimmer!

Vandaag was de dag waarop alle opgedane kennis, stages en trainingen samensmolten tot één cruciaal moment: mijn praktijkexamen kattentrimmen. De zenuwen gierde door mijn lichaam, maar ik kon rekenen op de hulp van een bijzondere kat - de charmante ragdoll genaamd Vesper. Een speciale dank aan mijn collega Mandy, die vriendelijk genoeg was om haar kattenkind voor deze gelegenheid te lenen.

Met alle benodigheden in Barneveld aangekomen, kon ik mijn tafel voorbereiden. Het praktijkexamen omvatte verschillende facetten, waaronder het reinigen van de kat met droogshampoo, het volledig uitkammen van de vacht, een sanitaire trim en het schoonmaken van oogjes en oortjes.

Wat me opviel, was dat zodra ik begon met trimmen, de druk van het examen vervaagde. Ik bevond me in mijn element, genietend van het zorgvuldig omgaan met Vesper alsof ze mijn eigen kat was.

Na afloop, toen de beoordelingen binnenkwamen, kon ik mijn geluk niet op. Het eindresultaat: een stralende 8! Het was officieel - ik ben niet langer alleen een kattentrimmer, maar een gediplomeerd kattentrimmer! Het voelt als een overwinning na een lange reis, en ik ben dankbaar voor het vertrouwen van mijn collega's, in het bijzonder Simone van Trimsalon Neko, de steun van vrienden en familie en natuurlijk voor de geweldige Vesper.

Dus, hier sta ik, met een officieel diploma in de hand en een glimlach op mijn gezicht. Het was een reis vol uitdagingen, leermomenten en onverwachte vriendschappen. Op naar een volle agenda! 🌟🐾

maandag 13 november 2023, 15:54 Natasja Hekman

Het aanleren van kammen bij "moeilijke" katten

In mijn trimsalon zie ik vaak katten die thuis de strijd aangaan zodra het kammetje tevoorschijn komt. Begrijpelijk, want niet voor alle katten is vachtverzorging een favoriete bezigheid. Gelukkig zijn er manieren om deze ervaring positiever te maken. In deze blog deel ik enkele handige tips.

1. Geen Strijd, Graag!

Een veelgemaakte fout is om de kat stevig vast te houden en dan rigoureus te gaan kammen. Dit kan de kat bang maken of zelfs totaal afkerig van het kammen. Wat wel werkt? Oefenen en voorspelbaarheid creëren. Zet je kat op een verhoging en haal een paar keer rustig de kam door de vacht. Zo wordt het een ritueeltje waar je kat aan kan wennen. Ze weten dat ze na afloop weer vrij mogen rondlopen.

2. Begin Klein en Bouw Op

Begin met iets kleins en positiefs. Gebruik een microvezeldoek of een zachte borstel en aai deze zachtjes over de vacht. Beloon je kat en laat het daarbij. Bouw dit langzaam op tot langer kammen met zachtere borstels. Neem de tijd.

3. Afleiding doet wonderen

In mijn salon gebruik ik vaak afleiding. Ontdek wat jouw kat afleidt, of het nu kattenkruid, valeriaan, snacks, of speeltjes zijn. Terwijl je kat bezig is met de afleiding, kun jij voorzichtig kammen. Wees wel alert, sommige katten zien je handen nog wel eens als speelgoed. Een likmat met kattenkruid of snacks kan handig zijn voor een goede afleiding.

4. Kies de Juiste Plekken om te Kammen

Begin met kammen op lichaamsdelen die je kat oké vindt, zoals de rug of de kraag. Als je merkt dat je kat ontspannen blijft, kun je later proberen andere plekken zoals de oksels of de buik te kammen. Oksels kun je bereiken door voorzichtig een voorpootje op te tillen. Hierdoor hoeft je kat niet helemaal op zijn zij of rug te liggen.

5. Slapende Kat...

Sommige katten kun je voorzichtig kammen terwijl ze (half) slapen. Til bijvoorbeeld voorzichtig een achterpootje op en kam daar voorzichtig onder. Dit werkt echter niet bij elke kat en mag niet te vaak gebeuren. Slapende katten kunnen snel wakker worden.

6. Hulp van een Trimmer

Lukt het ondanks je inspanningen nog steeds niet en blijft je kat kammen afwijzen? Maak er geen strijd van. Een professionele kattentrimmer kan helpen, zelfs als er flinke klitten zijn. De nieuwe omgeving en ervaring kunnen vaak positief bijdragen, en trimmers hebben handige trucs om moeilijke katten te behandelen.

Dus, geen zorgen als het kammen niet soepel verloopt. Met geduld en de juiste aanpak kun je zelfs de meest kieskeurige katten helpen bij de vachtverzorging.

maandag 16 oktober 2023, 14:52 Natasja Hekman

Kat in het bakkie

Iedere katteneigenaar kent het wel: je staat op het punt om met je geliefde kat ergens naartoe te gaan en zodra je het kattenmandje tevoorschijn haalt, verdwijnt je kat als een wervelwind. Het lijkt wel of ze een ingebouwd radar hebben om dat mandje te detecteren! Waarom is dat zo? Het heeft alles te maken met negatieve associaties die je kat heeft met dat mandje. Maar weet je wat? Het kan anders!

Een Positieve Associatie met het Mandje Opbouwen

Om de reiservaring met je kat te verbeteren, is het cruciaal om je vriendje een positieve associatie met het mandje te geven. Begin met het schoonmaken van het mandje, vooral als je net ergens bent geweest. Katten hebben een sterk reukvermogen, en als ze angst of stress hebben ervaren in het mandje, blijven die geurtjes hangen.

Zorg er ook voor dat het mandje niet alleen tevoorschijn komt voor nare gebeurtenissen zoals bezoekjes aan de dierenarts. Plaats het mandje in de woonkamer en maak er een comfortabele plek van. Leg er een zacht dekentje in en nodig je kat uit om erin te komen. Spelletjes spelen of wat lekkers geven in het mandje kan helpen om positieve associaties te creëren.

Soms kan het even duren voordat je kat zich op zijn gemak voelt in het mandje. Probeer het mandje af en toe op te tillen terwijl je kat erin zit, zodat hij eraan kan wennen. Bouw dit stap voor stap op, dit kan soms best even duren. Laat de trainingen nooit te lang duren.

Vermijd Achtervolgingen

Als je kat angstig is voor het mandje en je hem toch moet meenemen, is het belangrijk om nooit achter je kat aan te jagen. Dit maakt de ervaring angstaanjagend en kan ervoor zorgen dat je kat onbehandelbaar wordt. Probeer geduldig en voorzichtig te zijn in deze situaties.
Vaak helpt het om de kattenbak te verschonen, een kat gaat graag op een schone kattenbak, als de kat klaar is kan je deze makkelijk pakken.

Gebruik van Synthetische Feromonen

Een handige truc is het gebruik van synthetische feromonen in de vorm van een spray. Spuit wat van dit feromoon in het mandje voordat je kat erin gaat. Deze stof kan je kat helpen zich kalmer te voelen en de reis minder stressvol te maken.

Terug Thuis: Geurvragen en Introducties

Bij thuiskomst is het van belang om je kat de kans te geven zijn eigen geur weer te krijgen. Dit kan worden bereikt door je kat enige tijd gescheiden te houden van andere katten in huis. Wanneer een kat anders ruikt door bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts, kan dit leiden tot conflicten. Andere katten kunnen je kat als een indringer beschouwen, wat tot onaangename confrontaties kan leiden.

Dus, met een beetje geduld, positieve versterking en zorgzame stappen, kun je de reiservaring met je kat transformeren van een nachtmerrie in een ontspannen avontuur. Een positieve associatie met het mandje is de sleutel tot een succesvolle en stressvrije reis voor jou en je geliefde kat.

Zie ook mijn blog over het juiste kattenmandje: https://katten-salon.nl/blog/7/reismandje

maandag 16 oktober 2023, 08:42 Natasja Hekman