Vakantie blog

De vakantieperiode nadert snel, een tijd van ontspanning en avontuur. Maar wat te doen met je lieve kat wanneer je op reis gaat? Het is belangrijk om te zorgen voor een zo’n stressvrije mogelijke ervaring, zowel voor jou als voor je kat. Wanneer je op vakantie gaat betekent dit een verandering in ritme, dit geeft stress waardoor de kat zichzelf minder wast en hierdoor vachtproblemen krijgt. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jullie beiden kunnen genieten van een welverdiende vakantie:

1. Voorbereiding met de Trimbehandeling
Een bezoek aan de trimmer voor vertrek kan wonderen doen voor de vacht van jouw kat. Een goed verzorgde vacht betekent niet alleen minder stress en klitten voor je kat, maar maakt het ook gemakkelijker voor een oppas om voor hem/haar te zorgen terwijl jij weg bent.

2. Thuis Oppas voor je Kat
Het inhuren van een kattenoppas die bij jou thuis langskomt heeft vele voordelen. Je kat kan in zijn vertrouwde omgeving blijven, waardoor de stress tot een minimum wordt beperkt. Bovendien kan de oppas je kat verzorgen en aandacht geven op de momenten dat jij er niet bent. Het nadeel is wel dat er een groot deel van de dag niemand aanwezig is.

3. Kattenpension
Als thuisblijven geen optie is, kan kattenopvang een goede oplossing zijn. Let er wel op dat de omgeving geschikt is voor jouw kat. Sommige katten kunnen echter angstig zijn in een nieuwe omgeving, dus wees hierop voorbereid. Wanneer jouw kat angstig is aangelegd is dit mogelijk niet de beste optie. Wel een voordeel hierbij is dat er vaker iemand aanwezig is om jouw kat te observeren.

4. Advies voor het Behouden van het Ritme
Probeer het dagelijkse ritme van je kat zoveel mogelijk aan te houden, vooral wat betreft voeding. Dit kan helpen om stress te verminderen en je kat zich meer op zijn gemak te laten voelen tijdens je afwezigheid.

5. Speciale Aanbieding bij Huisdierenoppas Heemskerk
Heb je besloten om gebruik te maken van de diensten van Huisdierenoppas Heemskerk? Laat het mij weten bij het maken van je afspraak door bij je afspraak: Huisdierenoppas Heemskerk te vermelden en ontvang
20% korting op een trimbehandeling. Een goede zorg voor je kat en korting voor jou, een win-winsituatie!

Of je nu kiest voor een kattenoppas thuis of een kattenopvang, zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt op basis van de behoeften en persoonlijkheid van je kat. Op die manier kun je met een gerust hart genieten van je vakantie, wetende dat je harige vriend in goede handen is. 🐾✨

zaterdag 20 april 2024, 11:27 Natasja Hekman

Katten Acne

Huidaandoeningen kunnen een bron van frustratie en zorg zijn als je een kat hebt. Eén veel voorkomend probleem die ik ook vaak in de salon zie, is feline acne. Hoewel de meeste katten er geen directe hinder van ondervinden, blijft het een ongemakkelijke aandoening waar weinig onderzoek naar is gedaan. De precieze oorzaak van feline acne blijft grotendeels onbekend, maar het wordt gezien als een lokale keratinisatiestoornis (Kleine pukkeltjes op de huid) die de verhoorning en talgproductie van de huid beïnvloedt.

Symptomen en Mogelijke Factoren

Feline acne kan zich uitten in verschillende symptomen, waaronder verhoogde talgafscheiding, vachtverkleuring, mee-eters, korsten, roodheid en zelfs zwelling van de kin. Mogelijke factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van acne bij katten zijn onder meer afwijkingen in de haargroei cyclus, huidallergieën, stress, verminderde afweer, en verstoorde talgproductie.

Diagnose en Behandeling

Het is belangrijk om feline acne te onderscheiden van andere mogelijke huidaandoeningen zoals allergieën, mijten, of dermatophytose. Een bezoek aan de dierenarts voor een grondig onderzoek is daarom belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Behandelingsopties variëren, maar kunnen onder meer bestaan uit reiniging en ontsmetting van de huid, het herstellen van de huidbarrière, en in sommige gevallen, het gebruik van antibiotica.

Preventieve Maatregelen en Zorg

Het voorkomen van een huidinfectie en het behoud van een gezonde huidbarrière zijn belangrijk bij de behandeling van feline acne. Het gebruik van verzorgende reinigingsdoekjes en antimicrobiële middelen kan hierbij helpen. Bovendien is het raadzaam om plastic voer- en drinkbakjes te vermijden, aangezien deze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne bij katten.

Feline acne blijft een uitdagende aandoening voor zowel eigenaren als dierenartsen. Hoewel de precieze oorzaak ervan onduidelijk blijft, zijn er verschillende behandelings- en preventiemethoden beschikbaar om katten te helpen die lijden aan deze vervelende huidaandoening.

Door middel van een zorgvuldige observatie, veterinaire zorg en preventieve maatregelen kunnen eigenaren acne bij katten zo comfortabel mogelijk maken.

dinsdag 2 april 2024, 16:03 Natasja Hekman

Kattenkapster of Kattentrimster?

Als kattentrimster krijg ik vaak de vraag of ik katten ook knip. Mijn antwoord is vrijwel altijd hetzelfde: ik knip zelden, enkel een kraagje of pootje bij. Maar waarom eigenlijk?

Het antwoord ligt in de delicaatheid van de kattenhuid. Deze is dun en flexibel, waardoor er bij het knippen een risico bestaat op per ongeluk in de huid te knippen. Bovendien kunnen katten onverwachte bewegingen maken, met mogelijke verwondingen tot gevolg. Eerlijk gezegd vind ik het knippen van kattenhaar daarom ook echt heel eng.

Het korter knippen van een kattenvacht doe ik evenmin. De vraag is dan ook: waarom zou je dit willen? Het korter knippen van de vacht resulteert niet in minder haarverlies; het haar wordt alleen maar korter. Daarnaast heeft de vacht van een kat een belangrijke beschermende functie die niet over het hoofd gezien mag worden.

Maar wat doe ik dan wel?

Ik gebruik mijn vingers om kleine klitten uit te pluizen, terwijl ik klitten die dicht op de huid zitten, knopen en vilt voorzichtig uit de vacht scheer. Daarnaast kam ik de vacht grondig uit. Indien nodig, kan ik de haren rond de billen korter scheren om te voorkomen dat ontlasting blijft hangen. En als de kraag van een kat te lang is en in de bek terechtkomt, kan ik deze wel bijknippen.

Is de vacht vuil, schilferig of vet? Dan kan ik deze behandelen met een droogshampoo en conditioner om de vacht weer in optimale conditie te brengen.

Kortom, hoewel ik geen kattenknipper (kattenkapster) ben, zorg ik ervoor dat katten toch met een gezonde en verzorgde vacht naar huis gaan. Mijn focus ligt op het comfort en welzijn van de kat, en daar draait het uiteindelijk allemaal om.!

De vachtverzorgings producten die ik gebruik zijn van Dermagroom. Deze zijn ook te verkrijgen bij mij in de salon!

Dermagroom droogshampoo (geurloos): met zachte ingrediënten zoals kamille, calendula, panthenol en hyaluronzuur, zorgt deze mousse voor optimale hydratatie van de huid en vacht. Het is geschikt voor alle soorten huidtypes, zelfs voor de gevoelige of vettige huid, dankzij de regulerende werking van ceramiden.

Dermagroom huidconditioner (geurloos): Deze olievrije spray zorgt voor een soepele, gehydrateerde huid zonder een vettige laag achter te laten. De speciale formule is samengesteld om schilfers te verwijderen, talg te reguleren en de groei van bacteriën te verminderen. Ideaal voor dieren met een droge tot zeer droge huid!

Tear stain cleaner Krachtige reiniging voor vuil en afscheiding rondom het oog. Ondersteunt het herstel van een rode en geïrriteerde huid. Door het plantaardige huidreinigingsmiddel is deze cleaner uitermate geschikt voor de meest gevoelige, geïrriteerde en droge huid. Verzacht en ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid.

Honinggel De gel bevat 45% zuivere honing en glycerine en heeft een antibacteriële en verzachtende werking. Ideaal bij wondjes of beschadiging van de huid.

Suncare Deze goed smeerbare zonnebrandcrème geeft een hoge bescherming tegen schadelijke UV stralen, zonder een witte waas achter te laten. Bevat effectieve en veilige zonnefilters voor huisdieren, zonder parfum. Ideaal na het wegscheren van vilt om de huid te beschermen of bij katten met witte oren.

*Bron: https://dermagroom.nl/

dinsdag 26 maart 2024, 10:31 Natasja Hekman

De Maand van het Gebit - Het Belang van Tandverzorging bij Katten

Februari staat bekend als de Maand van het Gebit, een periode waarin we extra aandacht besteden aan de mondgezondheid van onze geliefde huisdieren. En hoewel we vaak denken aan tandzorg voor honden, is het net zo belangrijk om de tanden van onze katten goed te verzorgen.

Als kattentrimmer kom ik regelmatig in contact met katten die lijden aan tandproblemen. Deze problemen kunnen niet alleen leiden tot pijn en ongemak voor onze katten, maar kunnen ook ernstige gevolgen hebben voor hun algehele gezondheid.

Het Belang van Tandverzorging bij Katten

Een gezond gebit is cruciaal voor de algehele gezondheid van katten. Gebitsproblemen kunnen niet alleen leiden tot pijnlijke tanden en tandvlees, maar ook tot ernstige complicaties zoals tandvleesontsteking, infecties en zelfs bloedvergiftiging waardoor ook andere organen kunnen aantasten.

Helaas tonen katten niet altijd duidelijke tekenen van gebitsproblemen. Katten kunnen heel goed hun pijn verbergen. Ze kunnen blijven eten ondanks pijn, waardoor gebitsproblemen soms moeilijk te detecteren zijn voor eigenaren.

Signaleren van Gebitsproblemen bij Katten

Het is daarom belangrijk om op subtiele signalen te letten die kunnen wijzen op tandproblemen bij katten. Een van de meest voorkomende tekenen is, aan een kant met de kaak gaan kouwen, trillen met de kaak of stank uit de bek.

Daarnaast kunnen katten met gebitsproblemen minder geneigd zijn om zichzelf te verzorgen. Een verslechterde vacht kan dus ook een signaal zijn dat er iets mis is met het gebit van je kat.

In sommige gevallen gaan katten ook minder goed eten, dit is zeker een reden om even een bezoekje bij de dierenarts te doen.

Tandverzorging en Preventie

Gelukkig kunnen veel gebitsproblemen worden voorkomen met een goede tandverzorging. Regelmatig tandenpoetsen, speciaal kattenvoer dat helpt bij het voorkomen van tandplak en regelmatige controles bij de dierenarts zijn allemaal belangrijke aspecten van tandverzorging bij katten.

Als kattentrimmer ben ik ook in staat om tijdens trimbehandelingen naar het gebit van jouw kat te kijken. Hoewel mijn focus ligt op vachtverzorging, kan ik vaak subtiele tekenen van gebitsproblemen opmerken en adviseren over verdere stappen die moeten worden genomen.

Conclusie

Kortom, de mondgezondheid van je kat is van vitaal belang voor zijn algehele welzijn. Tijdens de Maand van het Gebit wil ik iedereen aanmoedigen om extra aandacht te besteden aan de tandverzorging van hun katten.

Als je merkt dat je kat tekenen vertoont van gebitsproblemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts voor een gebitscontrole.

dinsdag 6 februari 2024, 12:33 Natasja Hekman

Aromatherapie voor Katten

Wellicht hebben jullie het al gehoord, maar ik ben onlangs begonnen met het gebruik van essentiële oliën in mijn salon. Mijn motivatie? Ik geloof dat deze oliën kunnen helpen om de scherpe randjes van agressief gedrag weg te nemen en stress bij katten te verminderen. Voor mij is elke vermindering van stress een grote overwinning, omdat het de ervaring voor de kat aangenamer maakt.

Hoe Werken Essentiële Oliën?

Essentiële oliën hebben invloed op de limbische hersenen, het emotionele brein. Zodra de geur wordt opgenomen door de neus en langs de geurzenuw gaat, bereikt deze de limbische hersenen. Hier, in de amygdala, worden emoties en gevoelens verwerkt, en het overlevingssysteem wordt bepaald. Emoties die in bepaalde situaties worden ervaren, worden hier opgeslagen, waardoor ze opnieuw kunnen worden beleefd bij vergelijkbare situaties.

Onderzoek toont aan dat dit deel van de hersenen zeer actief is in stressvolle, beangstigende en weerzinwekkende situaties, zoals stress en angst bij katten.

Een overactieve amygdala kan je met aromatherapie weer in balans brengen.

Aromatherapie in Balans

Aromatherapie kan de amygdala ondersteunen en helpen om emoties in balans te brengen.
Maar waarom werkt aromatherapie eigenlijk?

Dieren, inclusief katten, ervaren alleen primaire emoties zoals angst, verdriet, boosheid en blijdschap. In tegenstelling tot mensen hebben ze geen secundaire emoties zoals jaloezie of frustratie. Essentiële oliën, afkomstig van planten en kruiden, kunnen hun effect hebben op deze primaire emoties.

In winkelcentra wordt het ook vaak gebruikt om ons koop gedrag te beïnvloeden. Loopt maar eens door de Bijenkorf over de parfum afdeling, of de bakkers afdeling bij de Albert Heijn. Dit heeft hetzelfde soort effect.

Veiligheid voor Katten

Een veelgestelde vraag is of aromatherapie veilig is voor katten. Katten missen het enzym glu-cu-ronyl-transferase, dat andere diersoorten in staat stelt bepaalde stoffen in essentiële oliën af te breken en uit te scheiden. Bij correct gebruik, zoals het verdunnen van 1 tot 3 druppels in een diffuser, is het risico op gezondheidsklachten minimaal. Kwalitatieve oliën bevatten zo weinig van deze stoffen dat ze geen schade veroorzaken.

Aromatisch gebruik heeft de voorkeur, ik breng geen olie op de kat zelf aan.
Het gebruik van de essentiële olieën gaat in overleg met een gediplomeerd aromatherapeut.

Onthoud, de gezondheid en welzijn van de katten staan altijd voorop, en ik neem de grootste zorg in het gebruik van essentiële oliën om een kalme en aangename omgeving te creëren.

woensdag 17 januari 2024, 10:52 Natasja Hekman