Het aanleren van kammen bij "moeilijke" katten

In mijn trimsalon zie ik vaak katten die thuis de strijd aangaan zodra het kammetje tevoorschijn komt. Begrijpelijk, want niet voor alle katten is vachtverzorging een favoriete bezigheid. Gelukkig zijn er manieren om deze ervaring positiever te maken. In deze blog deel ik enkele handige tips.

1. Geen Strijd, Graag!

Een veelgemaakte fout is om de kat stevig vast te houden en dan rigoureus te gaan kammen. Dit kan de kat bang maken of zelfs totaal afkerig van het kammen. Wat wel werkt? Oefenen en voorspelbaarheid creëren. Zet je kat op een verhoging en haal een paar keer rustig de kam door de vacht. Zo wordt het een ritueeltje waar je kat aan kan wennen. Ze weten dat ze na afloop weer vrij mogen rondlopen.

2. Begin Klein en Bouw Op

Begin met iets kleins en positiefs. Gebruik een microvezeldoek of een zachte borstel en aai deze zachtjes over de vacht. Beloon je kat en laat het daarbij. Bouw dit langzaam op tot langer kammen met zachtere borstels. Neem de tijd.

3. Afleiding doet wonderen

In mijn salon gebruik ik vaak afleiding. Ontdek wat jouw kat afleidt, of het nu kattenkruid, valeriaan, snacks, of speeltjes zijn. Terwijl je kat bezig is met de afleiding, kun jij voorzichtig kammen. Wees wel alert, sommige katten zien je handen nog wel eens als speelgoed. Een likmat met kattenkruid of snacks kan handig zijn voor een goede afleiding.

4. Kies de Juiste Plekken om te Kammen

Begin met kammen op lichaamsdelen die je kat oké vindt, zoals de rug of de kraag. Als je merkt dat je kat ontspannen blijft, kun je later proberen andere plekken zoals de oksels of de buik te kammen. Oksels kun je bereiken door voorzichtig een voorpootje op te tillen. Hierdoor hoeft je kat niet helemaal op zijn zij of rug te liggen.

5. Slapende Kat...

Sommige katten kun je voorzichtig kammen terwijl ze (half) slapen. Til bijvoorbeeld voorzichtig een achterpootje op en kam daar voorzichtig onder. Dit werkt echter niet bij elke kat en mag niet te vaak gebeuren. Slapende katten kunnen snel wakker worden.

6. Hulp van een Trimmer

Lukt het ondanks je inspanningen nog steeds niet en blijft je kat kammen afwijzen? Maak er geen strijd van. Een professionele kattentrimmer kan helpen, zelfs als er flinke klitten zijn. De nieuwe omgeving en ervaring kunnen vaak positief bijdragen, en trimmers hebben handige trucs om moeilijke katten te behandelen.

Dus, geen zorgen als het kammen niet soepel verloopt. Met geduld en de juiste aanpak kun je zelfs de meest kieskeurige katten helpen bij de vachtverzorging.

maandag 16 oktober 2023, 14:52 Natasja Hekman