Kat in het bakkie

Iedere katteneigenaar kent het wel: je staat op het punt om met je geliefde kat ergens naartoe te gaan en zodra je het kattenmandje tevoorschijn haalt, verdwijnt je kat als een wervelwind. Het lijkt wel of ze een ingebouwd radar hebben om dat mandje te detecteren! Waarom is dat zo? Het heeft alles te maken met negatieve associaties die je kat heeft met dat mandje. Maar weet je wat? Het kan anders!

Een Positieve Associatie met het Mandje Opbouwen

Om de reiservaring met je kat te verbeteren, is het cruciaal om je vriendje een positieve associatie met het mandje te geven. Begin met het schoonmaken van het mandje, vooral als je net ergens bent geweest. Katten hebben een sterk reukvermogen, en als ze angst of stress hebben ervaren in het mandje, blijven die geurtjes hangen.

Zorg er ook voor dat het mandje niet alleen tevoorschijn komt voor nare gebeurtenissen zoals bezoekjes aan de dierenarts. Plaats het mandje in de woonkamer en maak er een comfortabele plek van. Leg er een zacht dekentje in en nodig je kat uit om erin te komen. Spelletjes spelen of wat lekkers geven in het mandje kan helpen om positieve associaties te creƫren.

Soms kan het even duren voordat je kat zich op zijn gemak voelt in het mandje. Probeer het mandje af en toe op te tillen terwijl je kat erin zit, zodat hij eraan kan wennen. Bouw dit stap voor stap op, dit kan soms best even duren. Laat de trainingen nooit te lang duren.

Vermijd Achtervolgingen

Als je kat angstig is voor het mandje en je hem toch moet meenemen, is het belangrijk om nooit achter je kat aan te jagen. Dit maakt de ervaring angstaanjagend en kan ervoor zorgen dat je kat onbehandelbaar wordt. Probeer geduldig en voorzichtig te zijn in deze situaties.
Vaak helpt het om de kattenbak te verschonen, een kat gaat graag op een schone kattenbak, als de kat klaar is kan je deze makkelijk pakken.

Gebruik van Synthetische Feromonen

Een handige truc is het gebruik van synthetische feromonen in de vorm van een spray. Spuit wat van dit feromoon in het mandje voordat je kat erin gaat. Deze stof kan je kat helpen zich kalmer te voelen en de reis minder stressvol te maken.

Terug Thuis: Geurvragen en Introducties

Bij thuiskomst is het van belang om je kat de kans te geven zijn eigen geur weer te krijgen. Dit kan worden bereikt door je kat enige tijd gescheiden te houden van andere katten in huis. Wanneer een kat anders ruikt door bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts, kan dit leiden tot conflicten. Andere katten kunnen je kat als een indringer beschouwen, wat tot onaangename confrontaties kan leiden.

Dus, met een beetje geduld, positieve versterking en zorgzame stappen, kun je de reiservaring met je kat transformeren van een nachtmerrie in een ontspannen avontuur. Een positieve associatie met het mandje is de sleutel tot een succesvolle en stressvrije reis voor jou en je geliefde kat.

Zie ook mijn blog over het juiste kattenmandje: https://katten-salon.nl/blog/7/reismandje

maandag 16 oktober 2023, 08:42 Natasja Hekman