Kattenkapster of Kattentrimster?

Als kattentrimster krijg ik vaak de vraag of ik katten ook knip. Mijn antwoord is vrijwel altijd hetzelfde: ik knip zelden, enkel een kraagje of pootje bij. Maar waarom eigenlijk?

Het antwoord ligt in de delicaatheid van de kattenhuid. Deze is dun en flexibel, waardoor er bij het knippen een risico bestaat op per ongeluk in de huid te knippen. Bovendien kunnen katten onverwachte bewegingen maken, met mogelijke verwondingen tot gevolg. Eerlijk gezegd vind ik het knippen van kattenhaar daarom ook echt heel eng.

Het korter knippen van een kattenvacht doe ik evenmin. De vraag is dan ook: waarom zou je dit willen? Het korter knippen van de vacht resulteert niet in minder haarverlies; het haar wordt alleen maar korter. Daarnaast heeft de vacht van een kat een belangrijke beschermende functie die niet over het hoofd gezien mag worden.

Maar wat doe ik dan wel?

Ik gebruik mijn vingers om kleine klitten uit te pluizen, terwijl ik klitten die dicht op de huid zitten, knopen en vilt voorzichtig uit de vacht scheer. Daarnaast kam ik de vacht grondig uit. Indien nodig, kan ik de haren rond de billen korter scheren om te voorkomen dat ontlasting blijft hangen. En als de kraag van een kat te lang is en in de bek terechtkomt, kan ik deze wel bijknippen.

Is de vacht vuil, schilferig of vet? Dan kan ik deze behandelen met een droogshampoo en conditioner om de vacht weer in optimale conditie te brengen.

Kortom, hoewel ik geen kattenknipper (kattenkapster) ben, zorg ik ervoor dat katten toch met een gezonde en verzorgde vacht naar huis gaan. Mijn focus ligt op het comfort en welzijn van de kat, en daar draait het uiteindelijk allemaal om.!

De vachtverzorgings producten die ik gebruik zijn van Dermagroom. Deze zijn ook te verkrijgen bij mij in de salon!

Dermagroom droogshampoo (geurloos): met zachte ingrediënten zoals kamille, calendula, panthenol en hyaluronzuur, zorgt deze mousse voor optimale hydratatie van de huid en vacht. Het is geschikt voor alle soorten huidtypes, zelfs voor de gevoelige of vettige huid, dankzij de regulerende werking van ceramiden.

Dermagroom huidconditioner (geurloos): Deze olievrije spray zorgt voor een soepele, gehydrateerde huid zonder een vettige laag achter te laten. De speciale formule is samengesteld om schilfers te verwijderen, talg te reguleren en de groei van bacteriën te verminderen. Ideaal voor dieren met een droge tot zeer droge huid!

Tear stain cleaner Krachtige reiniging voor vuil en afscheiding rondom het oog. Ondersteunt het herstel van een rode en geïrriteerde huid. Door het plantaardige huidreinigingsmiddel is deze cleaner uitermate geschikt voor de meest gevoelige, geïrriteerde en droge huid. Verzacht en ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid.

Honinggel De gel bevat 45% zuivere honing en glycerine en heeft een antibacteriële en verzachtende werking. Ideaal bij wondjes of beschadiging van de huid.

Suncare Deze goed smeerbare zonnebrandcrème geeft een hoge bescherming tegen schadelijke UV stralen, zonder een witte waas achter te laten. Bevat effectieve en veilige zonnefilters voor huisdieren, zonder parfum. Ideaal na het wegscheren van vilt om de huid te beschermen of bij katten met witte oren.

*Bron: https://dermagroom.nl/

dinsdag 26 maart 2024, 10:31 Natasja Hekman